Blog over scenarioschrijven
Geplaatst op door Courtney Meznarich

18 stappen naar het perfecte scenario, met scenarioschrijver Ashlee Stormo

We hebben samengewerkt met aspirant-scenarist Ashlee Stormo om te laten zien hoe scenarioschrijfdromen er in de echte wereld uitzien. Deze week vat ze haar schetsproces samen en de 18 stappen die je kunt nemen om je verhaal op orde te krijgen voordat je begint met scenarioschrijven.

Met één klik

Exporteer een perfect opgemaakt traditioneel script.

Probeer SoCreate gratis!

Schrijf zo...
...Exporteer hierheen!

"Hallo vrienden! Mijn naam is Ashlee Stormo en ik werk samen met SoCreate om je te laten zien hoe mijn leven als aspirant-scenarioschrijver eruit ziet, en vandaag wil ik met je delen hoe ik een script schets. Na verloop van tijd realiseerde ik me dat mijn probleem met het vertellen van verhalen is dat ik zou schrijven en dat ik zou proberen het einde te vinden terwijl ik aan het schrijven was. Toen ontdekte ik dit boek. Het heet "The Anatomy of Story: 22 Steps to Becoming a Master Storyteller", en het is geschreven door John Truby.

Ik ga niet alle 22 stappen behandelen, want dat doet hij, en hij doet het heel goed. (U kunt hier een pdf van de stappen downloaden.) Ik raad het lezen van dit boek ten zeerste aan. Maar ik ga tips nemen die ik heb geleerd door dit boek te lezen, evenals een paar tips die ik op de universiteit heb geleerd terwijl ik cursussen scenarioschrijven volgde om je te laten zien hoe ik een schets heb gemaakt, en hoe die schets me helpt echt een plan te maken voor hoe ik wil dat mijn script gaat.

Dit overzicht is een lijst in de vorm van vragen. Je kunt het herschikken als je een verhaallijn doet die niet-lineair is. Je kunt een grafiek maken. U kunt al deze stappen nemen en het vervolgens op een tijdlijn uitzetten als u visueel bent. Kortom, ik geef je gewoon de tools om je aan te passen aan het proces dat het beste bij je past."

 1. Schrijf jezelf een vraag

  Oké, dus stap één is om jezelf een vraag te schrijven. Het zou kunnen zijn: "Wat zou er gebeuren als ik premisse A uit film A zou nemen, maar het zou mengen met een totaal andere premisse dan film B?" Hoe ziet dat eruit in een nieuw script, in een nieuw verhaal? Of, voor de meest recente waar ik aan werk, stelde ik mezelf een vraag: "Wat maakt me bang?" En je moet proberen om elke vraag die je voor jezelf bedenkt in één tot drie zinnen te beantwoorden. Je wilt dat dit heel snel gaat. Het is gewoon een manier om een filmconcept te bedenken als je het gevoel hebt vast te zitten.

 2. Maak een brainstormblurb

  Soms duurt dit een paar dagen. Ik schrijf vijf zinnen en de reden dat het een paar dagen duurt, is omdat je begint bij het begin van hoe je verhaal eruit gaat zien en alles uitzoekt wat er structureel gebeurt - wie mijn hoofdpersoon is, wat hun probleem is, waarom dat probleem belangrijk is voor wie ze van binnen zijn, hoe ze het oplossen en hoe het eindigt. Nogmaals, snel, beknopt, je wilt dat dit snel gaat. Dit is een snel onderdeel van het proces.

 3. Bepaal het uitgangspunt en het ontwerpprincipe

  We weten allemaal wat een premisse is. Een ontwerpprincipe is: hoe ga je dat uitgangspunt benaderen op een manier die uniek is? Hoe ga je dat verhaal anders vertellen dan hoe iemand anders dat verhaal zou kunnen vertellen? En nogmaals, als je in de war bent over dit of een van de andere talen die ik in deze video gebruik, lees dan dit boek of zoek de termen op die ik online zeg. Probeer andere bronnen te vinden.

 4. Wat zal jouw held aan het eind leren?

  Je zult merken dat ik die vraag nu stel, in het begin van je scriptschetsproces, omdat ik niet wil dat je in het gat valt dat ik noemde, waar ik altijd in viel waar ik niet wist wat mijn held uiteindelijk bereikte. Zoek dus uit wat je held aan het einde gaat leren.

 5. Wat gelooft jouw karakter in het begin?

  Wat weet ze in het begin? Wat gelooft ze? En dan zouden die anders moeten zijn, dus in die zin dat je uiteindelijk een heel duidelijke karakterboog laat zien.

 6. Wat is de oorspronkelijke zwakte van je karakter?

  Wat heeft ze nodig om deze zwakte te overwinnen? Bijvoorbeeld, in dit boek op pagina 40, als je de film "Tootsie" hebt gezien, is zijn zwakte dat Michael arrogant, egoïstisch en een leugenaar is. En zijn behoefte was om zijn arrogantie ten opzichte van vrouwen te overwinnen en te stoppen met liegen en vrouwen te gebruiken om te krijgen wat hij wil. Dus, zwakte en behoefte. Ik voeg er graag een opmerking aan toe waarom je personage moeite heeft om deze zwakte te overwinnen. Als je dat in gedachten hebt, kun je die redenering in je hele verhaal inpeperen.

 7. Wat is de aanzettende gebeurtenis?

  Wat is de opruiende gebeurtenis die je plot duwt en op gang brengt? Wat is dat ding dat ervoor zorgt dat alles gebeurt?

 8. Wat is het verlangen van jouw karakter?

  Ik ga naar pagina 44 voor een voorbeeld uit 'Saving Private Ryan'. Behoefte: Held John Miller moet zijn plicht doen ondanks zijn angst. En zijn verlangen is dat hij Private Ryan wil vinden en hem levend terug wil brengen. Dit zijn allemaal eenvoudige stappen. Dit zijn allemaal eenvoudige vragen die je beantwoordt. Maar het is belangrijk om ze te kennen voordat je in het vertelproces stapt.

 9. Wie is de tegenstander van jouw personage?

  Het belangrijkste hier is dat je ervoor moet zorgen dat je tegenstander een doel heeft, dus het is niet alleen een personage dat we echt niet leuk vinden. Het is een personage dat de plot naar voren duwt en een functie heeft.

 10. De eerste onthulling / Nieuwe informatie

  Je wilt je personage dus een nieuw stukje informatie geven. Deze nieuwe informatie zou haar ertoe moeten aanzetten haar koers te veranderen. Ze had dus een handelwijze die ze als eerste zou nemen. En dan, vanwege deze informatie, verandert haar richting, hoewel haar doel nog steeds hetzelfde is.

 11. Het plan / Versla de tegenstander

  Maak een lijst van de reeks gebeurtenissen die je personage gaat nemen om te proberen de tegenstander te verslaan. Dit is waarschijnlijk een lange lijst, en dit is wat Truby 'The Drive' noemt. Tijdens 'The Drive', de acties die ze doormaakt, kan ze een aantal immorele beslissingen beginnen te nemen, op welk moment ze iets krijgt dat Truby een aanval van een bondgenoot noemt. Dus haar bondgenoot zal zich afvragen, waarom doe je die actie, dat is niet wie je bent, dat is niet waar je over gaat, je doet dit verkeerd. En dit gaat je helpen om je personage naar voren te brengen, en het zal je helpen te ontwikkelen waarom je personage die boog heeft. Het is in feite de bondgenoot die haar vertelt dat, hoewel haar doel nog steeds correct is, de manier waarop ze dat doel probeert te bereiken verkeerd is.

 12. Tweede openbaring + obsessieve drive

  Je krijgt een tweede onthulling waar er nieuwe informatie is, het personage een beslissing neemt en dan hebben ze een obsessieve drive. Dus die drive waar we het over hadden, die reeks evenementen die ze doen, het zal uitzinniger en obsessiever zijn. Dus eigenlijk is dit waar de verhaallijn een beetje uitzinniger begint te worden en op te pikken. Er staat steeds meer op het spel. En dat is ook logisch, want als je het plotdriehoek hebt gezien dat iedereen tekent, gaat het daar precies bij mee.

 13. Openbaring van het publiek

  Je publiek krijgt een openbaring die de personages niet krijgen. Een publieksrevelatie is dus wanneer je je publiek een beetje informatie geeft waar je hoofdpersonage niet bekend mee is. En dit zal een gevoel van sympathie voor haar creëren, of het kan meer een gevoel van angst creëren over wat er met dit personage gaat gebeuren, omdat ze dit belangrijke stukje informatie niet kent.

 14. Derde openbaring, veranderd verlangen, veranderd motief

  Ik heb gemerkt dat ik soms geen derde openbaring nodig heb, maar soms wel.

 15. Het gevecht

  Je krijgt een gevecht, of het nu een echt gevecht is of gewoon de climax, waarbij het thema van je verhaal moet exploderen.

 16. De zelfopenbaring van je karakter

  Wat is de grote verandering die je personage gaat leren van al deze stappen die ze hebben genomen om te proberen hun doel te bereiken, want nogmaals, het hele doel van het verhaal is om een verandering van een individu te zien.

 17. Morele beslissing

  Dan komt er een morele beslissing. Gaat ze route A of route B, en deze morele beslissing bewijst dat het personage een verandering heeft doorgemaakt, of het nu ten goede of ten kwade is. Dat hangt af van wat voor soort verhaal je schrijft.

 18. Nieuw evenwicht

  Ik heb een voorbeeld op pagina 304 van dit boek. Een nieuw evenwicht is dat zodra het verlangen en de behoefte zijn vervuld, of tragisch onvervuld zijn gelaten, alles weer normaal wordt. Maar er is één groot verschil. Door zijn zelfonthulling bevindt de held zich op een hoger of lager niveau.

"Ik ben een zeer visueel persoon en ik heb deze schets gemaakt waarin ik al deze vragen beantwoordde die John Truby me min of meer voorlegde. Maar ik had nog steeds iets visueels nodig om het uit te zetten. Dus maakte ik een van de driehoekige grafieken die je de hele tijd ziet. En ik heb een soort van pinpoint gemaakt van waar al deze stappen plaatsvinden. Ik ben een beginneling, zoals ik in andere video's met SoCreate heb gezegd, en wie weet of wat ik verwoord echt klopt, maar het heeft het beste gewerkt voor mijn scripts."

Structuurgrafiek in drie bedrijven

"Laat me weten hoe je een script schetst. Is het iets eenvoudiger? Is het iets geavanceerder dan hoe ik het doe? Zie je problemen met hoe ik schets? Hebben jullie nog tips voor mij? Deel het met ons in de reacties hieronder.

Zorg ervoor dat je SoCreate volgt op al hun kanalen. Ze hebben ook nogal wat waardevolle tools van professionals, terwijl ik nog maar een beginneling ben, dus zorg ervoor dat je daar naar kijkt. Heel erg bedankt voor het kijken!"

Ashlee Stormo, aspirant-scenarioschrijver